Dzień Jeża to jedno z wielu pozornie dziwnych
świąt w kalendarzu. Dlaczego mamy bowiem świętować z okazji istnienia małego
kolczastego ssaka? Odpowiedź jest prosta. Jeże bez odpowiedniej ochrony wkrótce
wyginą, a wtedy pozostaną w naszej pamięci jedynie jako ilustracje z książek
dla dzieci, z nieodzownym jabłkiem na kolczastym grzbiecie. Dlatego warto
wspomnieć jeże w ich dzień i dowiedzieć się czegoś więcej o tych uroczych
ssakach.
Charakterystyczna dla jeża jest okrywa z kolców,
powstałych z przekształconych włosów. Kolce są prążkowane przemiennie biało i
czarno. U młodych zaraz po urodzeniu są miękkie, mają biały kolor i ukryte są
pod skórą. Wraz z wiekiem twardnieją i stają się ciemniejsze. Jeże występujące
w Europie Zachodniej mają stronę brzuszną pokrytą brązowymi włosami,
jeże z Europy Wschodniej — białymi. Silny podskórny mięsień
okrężny umożliwia zwijanie się w kulę i pionowe ustawienie kolców, co w
znacznym stopniu zabezpiecza jeże przed naturalnymi wrogami. Wydłużony pysk
jest zaopatrzony w ostre zęby, za pomocą których jeż radzi sobie nie tylko
z dżdżownicami, ale również zagryza węże. Oczy małe i wypukłe, część
twarzowa w kształcie stożka zakończona jest zawsze wilgotnym nosem stanowiącym
narząd dotyku.
Jeż prowadzi nocny tryb życia. Zaniepokojony zwija
się w kulkę, broniąc się przed drapieżnikami dzięki kolcom; podczas próby
dotknięcia, jeż zaczyna się trząść – ma to na celu ugodzenie kolcami
drapieżnika.
Jeże są aktywne w czasie sezonu wegetacyjnego,
zapadając w niekorzystnej dla nich porze roku w sen zimowy. Śpią w gnieździe przygotowanym w liściastej ściółce,
zwinięte w ciasną, regularną kulę, którą z trudem można otworzyć. Na kryjówkę
wybierają najczęściej stertę liści lub pryzmę kompostu.
Budzą się na wiosnę, gdy temperatura otoczenia
podniesie się do ok. 15 °C. Niekiedy nagły wzrost temperatury zimą myli je
i wyrywa ze snu. Może to być bardzo szkodliwe, gdyż tracą wtedy zasoby energetyczne,
które mogą się okazać niezbędne dla przetrwania przedłużającego się okresu
zimowego.
Na pokarm jeży składają się:
głównie ślimaki, dżdżownice, szarańczaki, jaszczurki, węże, chrząszcze i
inne owady, niekiedy żaby, małe gryzonie, jaja i pisklęta ptaków,
a czasami padlina i owoce opadłe z drzew. Jednak głównym składnikiem
pokarmu z uwagi na masowe występowanie i łatwość zdobycia są dżdżownice.
Każdy z jeży pokryty jest ok. 5000 kolców.
Jeże objęte są ścisłą ochroną
Źródło: wikipedia.org
Ale z tymi jabłkami to taka mitologia, stworzona na potrzeby wykreowania pozytywnego wizerunku. No bo jak tu przekazać prawdę dzieciom w dedykowanych im bajkach - że tak naprawdę to wpieprzamy robale...
OdpowiedzUsuń